Ukoliko je vaše dete neodlučno, nesamostalno, psuje ili ne poštuje odrasle, zapitajte se gde ste pogrešili. Vi ste njihov uzor, tako da sve što kao roditelj uradite oni upijaju poput sunđera. Nekoliko grešaka u odnosu prema mališanima ima presudan uticaj na njihovo sveukupno ponašanje.

* Ako vi druge prekidate dok govore i upadate im u reč, to isto uradiće i vaše dete. Da se to ne bi dešavalo, budite strpljivi. Kad razgovarate sa njim ili drugim ljudima iz vašeg okruženja, sačekajte da do kraja kažu šta žele pa tek onda odgovorite ili nastavite priču. Ličnim primerom pokažite kulturu u komunikaciji.

* Ne ponašajte se previše zaštitnički, jer će postati zavisni i od vas i od drugih ljudi. Deca naviknuta da im roditelji rešavaju probleme, da im krče put ili donose odluke umesto njih, kasnije se teže snalaze u životu.

* Naučite svoju decu pristojnosti i lepom ponašanju na vreme. Reči poput "izvini", "hvala", "molim te" trebalo bi da postanu sastavni deo njihove jezičke kulture u ophođenju sa drugima. Psovke zvuče simpatično dok su vrlo mali, ali kasnije postaju izraz nepristojnosti.

(Novosti.rs )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner