Biti roditelj najlepši je, ali i najteži posao. Majke i očevi svakodnevno su suočeni sa nedoumicama, izazovima, strahovima, sa pitanjima odgajaju li svoje dete pravilno. Kako bi roditeljima olakšali, stručnjaci za odgoj skupili su 13 pravila koja čine ‘pravila’ odgoja. Ovo je kažu, sve što morate znati o odgoju deteta…

1. Dozvolite detetu da pogreši

Želite li odgojiti samostalnu osobu, detetu morate nekad dopustiti da pogreši, bez da mu vi pomognete. Zapamtite: dugoročna dobrobit – tinejdžer koji, na primer, zna sam oprati veš – iziskuje trenutnu nelagodu.

Pre nego uskočite pomoći detetu u obavljanju nekog fizičkog zadatka, zapitajte se ‘Je li moje dete u opasnosti?’ Zatim se zapitajte ima li dete potrebne veštine (spretnost i ravnotežu) i zadovoljene osnovne potrebe (je li naspavano i sito). Ako je odgovor da, pustite dete da samo proba obaviti zadatak.

2. Pridržavajte se 3 pravila domaće zadaće

1. pravilo: Prvo napravi ono najteže.

2. pravilo: Makni mobitel. Za domaću zadaću detetu će možda trebati tehnologija, poput računara, ali za to vreme barem ne mora slati SMS-ove.

3. pravilo: Čim je domaća zadaća gotova, složi torbu za sutra i stavi je pored vrata.

Ovaj proces od tri koraka dete lako može usvojiti pa ćete ga vi puno manje morati ‘gnjaviti’ zbog obavljanja školskih dužnosti.

3. Zapamtite akronim G.U.U.U.

Napadi besa često se događaju zato jer je dete gladno, uznemireno, usamljeno ili umorno.

 

 

 

4. Praktikujte svakodnevne činove dobrote

Učite svoje dete da drugima trebamo pomagati svaki dan, a ne samo kada su praznici. Potičite dete da barem jednom sedmično učini neko malo dobro delo, bilo da pomogne prijatelju ili susedu počistiti opalo lišće. Fokusirajući se na druge, dete će naučiti šta znači biti zahvalan.

5. Budite strogi oko vremena odlaska na spavanje

Istraživanje je dokazalo da 7-godišnjaci koji nemaju određeno vreme odlaska na spavanje imaju više problema sa ponašanjem od onih koji svaku veče idu spavati u isto vreme.

6. Pustite ga da čita šta želi

Deca koja čitaju iz vlastitog zadovoljstva razvijaju puno šire poglede na svet te su puno bolja ne samo u društvenim, nego i u prirodnim predmetima. Pustite da dete u slobodno vreme čita šta želi – najbitnije je da stekne naviku čitanja.

7. Nemojte davati detetu novac kada pospremi svoju sobu

Nagradite li dete sa par evra kada pospremi krevet, ono će očekivati novac svaki put kada ga zamolite da nešto napravi ili da vam pomogne u obavljanju kućnih poslova. Detetu možete davati mesečni džeparac kako bi učilo pravilno raspolagati novcem te za sveukupno dobro ponašanje, ali nemojte ga novčano nagrađivati na dnevnoj bazi.

 

 

 

8. Učite ga hrabrosti

Želite samouvereno dete? Neka iz vašeg primera uči o sitnim, zdravim rizicima u životu. Na primer, otiđite sami u kino i posle objasnite detetu zašto to nije nešto zbog čega bi se trebao osećati neugodno (mnogi odrasli ne žele ići sami u kino jer im je nelagodno). Ili, neka vas dete vidi kako se smejete kada shvatite da ste celo jutro nosili majicu naopačke, umesto da vas je sram.

9. Ne kuvajte posebne obroke za dete

Dete mora naučiti jesti ono što jedu njegovi roditelji. Ne mora pojesti sve što ste pripremili za ručak, ali mora izabrati one namirnice koje će mu pružiti hranjive tvari. Puno je važnije što sve dete pojede tokom dana ili sedmice, nego jedan balansirani obrok.

10. Posebno pažljivi budite kada navrši 14 godina

U toj dobi uticaj vršnjaka počinje slabiti te dete počinje razmišljati svojom glavom umesto da samo sledi ‘vođu’. Želite li da vaše dete što pre počne razmišljati vlastitom glavom, što češće potičite razgovore o njegovim prijateljima (pitajte ga, na primer, što ima novo kod njegovih prijatelja) kako biste znali s kime se druži.

 

 

 

11. Pobedite strahove zdravim razumom

Boji li se dete psa nemojte ga voditi na drugu stranu ulice kada prema vama ide pas. Demistifikujte strah. Recite ‘Gle, psić! Ajmo pitati vlasnika možemo li ga pomilovatii i opipati kako mu je krzno mekano’. Kada se dete, na primer, ide vakcinisati, budite saosećajni, ali ne previše emocionalni. Kažite ‘Sve je u redu. Gotovo je za par minuta’, umesto ‘Znam, boli!’.

12. Kako bi malo dete bilo tiše, snizite svoj glas umesto da ga povisite

Na ovaj način dete će se fokusirati na ono što mu govorite. Možete problem učiniti i zabavnim. ‘Želiš li čuti što ćemo sada raditi, skači na jednoj nozi’. Najmlađe će ovakve igrice oduševiti.

13. Prvo pazite na sebe, a onda na dete

Želite li biti što bolji roditelj, prvenstveno morate voditi računa o sebi. Roditelji koji sami sebe lišavaju odmora, hrane i zabave radi dece, zapravo nikome ne čine dobro. Mnogi roditelji osećaju krivicu jer puno rade pa svo slobodno vreme žele posvetiti deci. Ali, takvo ponašanje često rezultuje emocionalnom i fizičkom iscrpljenošću. Izdvojiti vreme za sebe vrlo je važno, pa makar to bilo i samo 15 minuta opuštajuće, tople kupke.

(zadovoljna.hr)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner